Kontakt manométerek

 

kontakt manometer

Elektromechanikus, induktív, elektronikus és pneumatikus kontakt kapcsolók

Ebben az áttekintésben az elektromechanikus, induktív, elektronikus és pneumatikus kontakt kapcsolók hatásmódjáról és alkalmazásáról adunk tájékoztatást.

A kontakt kapcsolóknak az a feladatuk, hogy áramköröket, vagy pneumatikus kapcsolási köröket egy a mért értéket mutató műszerrel mozgatott kontaktkar segítségével zárják vagy nyissák. Egy kivehető kulcs segítségével a kívánt érték kívülről beállítható, ez az az érték, amelynél a kapcsolás létrejön.
A kontakt kapcsoló felépítése olyan hogy a mért értéket mutató műszer a jeladás után tovább mér. A kívánt érték a skála teljes hosszán állítható.
A kontakt kapcsolónak 1 vagy 2 határértéke van (egyedi kiviteleknél max. 4 határérték lehetséges).

Nyomásmérőműszerek és hőmérők 100, 160, 250 átmérőjű házban, valamint a NG63, RSCh típusok (korlátozással) ezen kívül a négyzet alakú 96 x96 vagy 144 x 144 méretű házak alkalmasak kontakt kapcsoló beépítésére, miközben az esetleges típus-specifikus jellemzők az egyes mérőműszerek esetében érvényben maradnak.

A végállásjelzőket hagyományosan a magasabbra helyezett számlap alá építik be ( HZ- kivitel).
Az NG 250 típus esetében a ház mérete nem változik (TZ- kivitel).
Az elektromos csatlakozás - a kivitelezéstől függően- a ház hátfalán kivezetett csatlakozókábellel, a házon elhelyezett csatlakozással vagy egy kábelcsatlakozó segítségével köthető be az elektromos körbe.
A pneumatikus kontakt kapcsolók a ház hátsó falára szerelt alacsonynyomású kapcsoló segítségével köthetők be.

Következő kontakt kapcsolókat különböztetünk meg:
1. Elektromechanikus -9100 sz. adatlap
       1.1 csúszóérintkező (S)
       1.2 mágneses érintkezőkapcsoló (M)
2. Induktív - (I) 9200 sz. adatlap
       2.1. Elektronikus - (E) 9201 sz. adatlap
3. Pneumatikus kontakt kapcsoló (P) 9300 sz. adatlap

(A zárójelben lévő betűk = a házkialakítás megkülönböztető betűi)

Az induktív vagy elektronikus kontakt kapcsolóval ellátott mérőműszerek CE- jellel vannak ellátva- az elektromágneses összeegyeztethetőség miatt. Az elektromechanikus kontakt kapcsolóval ellátott mérőműszerek szintén CE- jellel vannak ellátva- korlátozásokkal, miszerint percenként max. 5 kapcsolás végezhető el. A pneumatikus kontakt kapcsolót nem kell CE- megjelöléssel ellátni.

1. Elektromechanikus kontakt kapcsoló

1.1 Csúszóérintkező (S)

Hatásmód és alkalmazás
A kontakt kapcsoló egy állítható -kapcsolási érték- mutatóból áll, ami egy tartókarral van összeköttetésben, melyen egy érintkező stift található. A kapcsolás pontosan akkor történik, amikor a mérő- és a kapcsolási érték mutatók egybeesnek. A kontaktstiftek érintkeznek, vagy elválnak egymástól.
A csúszóérzékelős kontakt kapcsoló normális üzemi feltételek mellett magas érintkezőnyomás esetén nem használható, ezért az elhelyezés rázkódásmentesen történjen, különben véletlen kapcsolások lépnek fel.

Amennyiben pontosan a beállított kívánt értéknél kell hogy a kapcsolás megtörténjen, de a műszer nem teljesen rázkódásmentesen van elhelyezve, ajánljuk a kapcsoláskésleltető kontaktvédő- reléinket. Ahol agresszív légkörrel számolhatunk, amely a kontaktok oxidációját okozhatja, nagyon gyakori kapcsolásoknál valamint robbanásveszélyes helyiségben az induktív végállásjelzőinket ajánljuk ill. ezek szükségesek.

Kisebb jelek kapcsolásához - 24 V és 20 mA alatt, pl. . egy SPS esetén elektronikus végállásjelzőink beépítése ajánlott. Folyadékkal töltött műszerek számára szintén az induktív, vagyis elektronikus végállásjelzőinket ajánljuk. Csúszókontaktok nem alkalmasak feltöltött mérőműszerekhez.

Műszaki adatok (S)
Érintésvédelmi szigetelési feszültség: 60 < U I < 250 V
Méretezett üzemi feszültség: max. 250 V
Névleges üzemi áramfelvétel: be- ill. kikapcsolási áram max. 0,7 A,
Tartós áramfelvétel: 0,6 A
Kapcsolási teljesítmény: 10 W 18 VA
Kontaktanyag: ezüst-nikkel (AG80 Ni20) Vagy ezüst-nikkel aranyozva 1)
Környezeti hőmérséklet: -20°C -tól +70°C-ig, ill. a mindenkori mérőműszer tulajdonságainak megfelelő.

A végállásjelzők indukciómentesek.

1.2 Mágneses billenőkapcsoló (M)
 

Hatásmód és alkalmazás
Mágneses billenőkapcsolóval ellátott kontakt kapcsoló esetén a kívánt értéket mérő műszeren -a kontaktstiften kívül- egy csavarozható, biztosító lakkbevonattal bevont permanens- mágnes is található. A kapcsolást a kontaktok egymáshoz való közelítésekor a mágnes segíti és megakadályozza az ív képződést. A mágnes miatt a kapcsolás hiszterézise 2-től 5 %-ig terjedhet a skálavégértékre számítva. Mivel a mágnes csavarozható, a kapcsolás hiszterézise változtatható.
A permanens-mágnes erősíti a kontaktnyomást és megvédi a kontaktokat a beégéstől . 1) további részletek külön kérésre.

A mágneses billenőkapcsolóval ellátott kontakt kapcsolók szinte mindenütt használhatók, mivel a rázkódásokra nem érzékenyek. Felhasználási területük kontaktvédőreléink használatával még tovább bővíthető, hasonlítsuk össze a 9100 és 9521 sz. adatlapokat.

Ott ahol agresszív légkörrel kell számolnunk, amely a kontaktok oxidációját okozhatja, nagyon gyakori kapcsolásoknál valamint robbanásveszélyes helyiségben az induktív kontakt kapcsolóinkat ajánljuk ill. ezek szükségesek. Kisebb jelek kapcsolásához - 24 V és 20 mA alatt, pl. egy SPS esetén E típusú elektronikus kontakt kapcsoló beépítése ajánlott. Folyadékkal töltött műszerek számára szintén az induktív, vagyis elektronikus kontakt kapcsolót ajánlunk.
A mágneses billenőkapcsolók csak feltételesen alkalmasak feltöltött mérőműszerek számára, de kizárólagosan egy kontaktvédőrelé használatával, pl. a mi "MSR" típussorozatunk egyikével. Még kontaktvédőrelével ellátott feltöltött mérőmüszer során is előfordul, hogy a kontaktstifteken nedvességréteg képződik, ami kapcsolási bizonytalanságokhoz vezethet, különösen érvényes ez a kisebb jelekre, melyek esetében, ahogy azt már fent is említettük határozottan az E típusú elektronikus végjeladót ajánljuk.

Műszaki adatok (M)
Érintésvédelmi szigetelési feszültség: 60 < U I < 250 V
Méretezett üzemi feszültség: max. 250 V
Kapcsolási teljesítmény: 30 W / 50 VA
Névleges üzemi áramfelvétel: be- ill. kikapcsolási áram max.1,0 A,
Tartósáramfelvétel: 0,6 A
Kontaktanyag: ezüst-nikkel (AG80 Ni20) vagy. ezüst-nikkel aranyozott 1)
Környezeti hőmérséklet: -20°C -tól +70°C -ig a mindenkori mérőműszer tulajdonságainak megfelelő.
 

A kontakt kapcsolók indukciómentesek.

2. Induktív kontakt kapcsolók (I)

Hatásmód (munkaáram elve) és alkalmazás
Az induktív kontakt kapcsolók érintés nélkül működő elektromos érzékelők (közelítőkapcsolók) az EN 60947-5-2 szerint.
Az alapelv szerint a rendszer egy tranzisztoros - oszcillátorból áll, amelynek induktív tekercsei közé -a mért nyomástól függő mértékben- egy fém lap csúszik be, amelynek hatására az oszcillátor rezgésszáma megváltozik. A rezgésszám változás egy nagy érzékenységű relét működtet, amely a kívánt értéken az áramkört be, vagy ki kapcsolja. Az induktív jeladók -a mechanikus érintkezés hiánya miatt- magas kopásállóságúak, karbantartásmentesek., valamint korrózióállóak. Valamennyi elektromos alkatrész egy műanyag házban vízmentesen lezárva, epoxi-gyantába van beöntve. A vezérlő lapkának a mért értéket mutató műszerre gyakorolt tengelynyomása olyan csekély mint a csúszókontaktok esetében, így a 0,6 osztálypontosságú manométerekhez is használható.

Határértékenként egy kéteres vezérlőkábel szükséges. Az engedélyezett vezetékhossz a kontakt kapcsolók és a jelfogó között kb. 3 km. 1) Részletek külön kérésre. Mint ahogy azt már fent említettük, az érintés nélkül működő induktív kontakt kapcsolók folyadékkal feltöltött mérőműszerek esetében is alkalmazhatók.

Müszaki adatok (I)
Névleges feszültség: 8 V egyenáram (Ri ~ 1 kOhm)
Üzemi feszültség: 5 - 25 V egyenáram
Áramfelvétel: > 3 mA (szabad aktív felület) < 1 mA (fedett aktív felület)
Kapcsolási pontosság: kb. 0,5% a skála végértékétől
Környezeti hőmérséklet: -20 °C -tól +70 °C -ig, ill. a mindenkori mérőműszernek megfelelően

2.1. Elektronikus kontakt kapcsolók (E)

Hatásmód és alkalmazás
Az induktív kontakt kapcsolók különleges formája az E típusú elektronikus kontakt.
További adatok a 9201 sz. adatlapon.

Műszaki adatok (E)
Üzemi feszültség: 10 - 30 V egyenáram
Üresjárati áram: < 10 mA
Kapcsolási áram: max. 100 mA
Környezeti hőmérséklet: -25 °C -tól +70 °C-ig ill. a mindenkori mérőműszer tulajdonságainak megfelelően

3. Pneumatikus kontakt kapcsolók (P)

Hatásmód és alkalmazás
A pneumatikus kontakt kapcsolók abszolút robbanásbiztosak és érintés nélkül működnek.
Akárcsak az induktív kontakt kapcsolók, ezek is nagy kapcsolási pontosságúak és ezen kívül relatív érzéketlenek a rázkódásokkal szemben. A kapcsolási funkció könnyen megfordítható. Ebben a rendszerben egy fékezett, folyamatosan áramló légáramot vezetnek a kibocsátó és fogadófúvókák között. A fogadófúvóka által felvett alacsonynyomás-szignált (>25 mbar) az alacsonynyomáskapcsoló [77 kapcsolás (E)] előerősítőjére vezetik. Ez úgy müködik, hogy a mikrokapcsoló összeköti a 3 és 4 vezérkapcsolót és igy egy erős 1,4 bar kimeneti jel keletkezik a 3. kimeneten.

Ha a mért érték mutatója a kívánt értéket eléri, a mért értékmutató által magával hozott jeladózászló megszakítja a kibocsátó- befogó- rendszerben áramló légáramot. Az alacsonynyomásjel kimaradása az előerősítőn kiváltja a kapcsolást. A mikrokapcsoló visszatér kiindulási helyére, légmentesíti a 3. csatlakozást az 5-ön keresztül. A pneumatikus alacsonynyomáskapcsoló helyett egy pneumatikus- elektromos átalakító is alkalmazható. Ez különösen a pneumatikus és elektromos műszerek összekapcsolásakor, és a jelek messzebbről való felügyeleténél ajánlott.
A folyadékkal feltöltött műszerekben pneumatikus kontakt kapcsolók nem működnek. (Légáram!)

Funkcióvázlat:

manometer kapcsolas

Műszaki adatok (P)
Áramátalakító: PP-váltó (választható PE-váltó)
Légfelhasználás: <30 l/h / PP-váltó:<40 Nl/h 1,4 bar-nál
Üzemilégnyomás: 1,4 bar ±0,1 bar / PP-váltó: 1,4 bar ±0,2 bar
Tisztasági követelmények
Vezérlő levegő: < 0.04 mm
mech. élettartam: / PP-váltó: 1000000000 kapcsolás

Műszereinket folyamatosan fejlesztjük, ezért eltérések adódhatnak.

 

Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.